Dvakrát Ivan Lendl

01.08.2014 17:08

Jiří Janoušek / Pavel Vitouš: Ivan Lendl

Lidové nakladatelství, Praha 1990

 

Moje hodnocení: 100%

 

Publikace, která byla připravena k vydání již v roce 1983, ale v důsledku Lendlova startu na exhibici v Jižní Africe a s tím souvisejících politických problémů byla vydána až těsně po revoluci. Popisuje především začátky Lendlovy kariéry a jeho cestu k prvnímu místu na světovém žebříčku. Čtenářům však přibližuje i hráčovo dětství a dospívání a před vydáním byla doplněna i o část, která se týká jeho politických problémů a následné emigrace. Autor měl jakožto reportér Mladého světa možnost zblízka sledovat Lendlův tenisový růst a provázet jej několik let na zahraničních turnajích. Kniha je nesmírně čtivá a je z ní cítit, že ji psal člověk, který mu byl skutečně nablízku. Nabízí zajímavé vhledy do psychologie sportovce a poutavým způsobem odkrývá Lendlovu jedinečnou osobnost. Dozvídáme se mnoho zajímavých postřehů z oblasti jeho tenisového myšlení, taktiky, životosprávy i celkového přístupu ke sportu. A samozřejmě nesmí chybět popisy jeho zásadních tenisových bitev, ať už jde o finále Davisova poháru nebo o první vyhraný grandslam. Vše je psáno velmi poutavým slohem, na vysoké profesionální úrovni a bez faktických chyb. Nechybí ani statistická a fotografická část. Ve svých cca patnácti letech jsem knihu doslova "zhltal" a později jsem ji přečetl ještě několikrát. Dnes ji lze sehnat pravděpodobně jen v antikvariátech, ale pokud na ni náhodou narazíte, vřele doporučuji!

 

Krátká ukázka z knihy:

 

Znovu pak sedím skoro hodinu u masážního stolu. Když vyhraje, bývá tohle chvíle, kdy je nejsdílnější, kdy je ochoten i k tomu, co je u něj tak vzácné: mluvit o tajích tenisové psychologie a taktiky. "Všiml sis, že když jsem servíroval zprava, on stál předem u postranní lajny a čekal servis ven z kurtu, do bekhendu, protože je levák? To si pamatoval z Argentiny, tam jsem takhle servíroval, on to stačil vracet jen měkkým, čopovaným bekhendem po lajně, na víc už neměl čas, já zatím doběhl k síti a snadno to zamázl. Tohle se tam opakovalo mockrát, až jsem se divil, ale on asi nevěřil, že mně servis i volej budou pořád tak vycházet. Teď už se poučil a číhá u lajny. Dnes jsem to zjistil hned v druhém gamu. A řekl jsem si: já vím, že ty tam čekáš. Ty víš, že já to vím. Budu se tvářit, že to jinak neumím, a budu tam servírovat dál. A servis ke středové lajně, který umím nejlíp, si schovám, kdyby bylo zle. A taky na konci prvního setu, když se sápal, jsem mu ho tam dvakrát poslal a  on se stačil jen podívat."

 

Petr Čermák: Lendl - Veliký příběh

Nakladatelství Imagination of People, 2013

 

Moje hodnocení: 30%

 

V kontextu předchozí publikace mi tato připadá absolutně zbytečná. Její podstatná část je zkopírována z Janouškovy a Vitoušovy knihy, a tyto pasáže jsou pohříchu také tím nejlepším, co nabízí. V zásadě jedinými originálními příspěvky autora jsou krátké kapitoly o spojení s Andym Murrayem a o sbírce Muchových plakátů a také jeden obsáhlejší rozhovor s Lendlem. To je však na zvláštní publikaci celkem málo. Navíc je cítit, že autor není žádný tenisový expert, ale novinář, který chrlí jeden životopis za druhým, a to ze všech oborů (Stašová, Havel, Zeman, Jágr, Nedvěd...). Jinak by asi nemohl zaměnit Claudia Panattu za jeho bratra Adriana, označit Pata Casha za Američana, přejmenovat Freda Perryho na Johna nebo komolit jména dalších tenisových velikánů ("Eddie Gibbs", "Kevin Curreen", "Andy Rodick"). Podobných chyb by se dalo najít rozhodně více, nemluvě o překlepech ("svěrač" místo sběrač) a chybách pravopisných ("A Ivanovy rodiče jsou v tomto ohledu přísní.", "Ví, že Milanovy rodiče tady tolik času netráví." - autor by si měl zopakovat učivo základní školy!). Chvílemi autor takříkajíc vaří z vody. Aby se kniha trochu "nafoukla", používá velikost písma jako pro malé děti. Plusem je snad pár zajímavých fotografií. Knihu lze doporučit alespoň jako náhražku pro ty, kteří neseženou Janouškovu a Vitoušovu publikaci.

Anketa

Jak hodnotíte knihu Janoušek / Vitouš: Ivan Lendl vy?

100% (33)
18%

80% (31)
17%

60% (32)
17%

40% (30)
16%

20% (30)
16%

0% (31)
17%

Celkový počet hlasů: 187

Anketa

Jak hodnotíte knihu Čermák: Lendl - Veliký příběh vy?

100% (31)
16%

80% (32)
17%

60% (32)
17%

40% (31)
16%

20% (33)
17%

0% (31)
16%

Celkový počet hlasů: 190

Diskusní téma: Dvakrát Ivan Lendl

Datum: 07.06.2018

Vložil: AlbertMal

Titulek: How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The men's prostate is a vital part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate related is found just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it will always be really miserable and inconvenient to the patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate cancer.



Prostate infection, often known as prostatitis, is the most common prostate-related condition in men younger than 55 yrs . old. Infections from the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of most types of prostate infection. It is a result of bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition associated with a particular defect in the gland and the persistence presence of bacteria in the urinary tract. It can be due to trauma on the urinary tract or by infections from other areas of the body. A patient may feel testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal with the prostate defect then the use antibiotics and NSAIDs to treat the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% coming from all prostatitis cases; however, researchers have not to ascertain what causes these conditions. Some researchers feel that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and heavy lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate diet is important. These are some with the actions you can take to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for health and wellness and it'll also maintain your urinary track clean.

2. Some studies claim that a couple of ejaculations each week will assist to prevent prostate type of cancer.

3. Eat pork without excess. It has been shown that consuming greater than four meals of beef weekly will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to be sure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most critical measure to take to make certain a normal prostate is always to go for regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you need to opt for prostate examination one or more times annually.

Přidat nový příspěvek